Saingan suku akhir bermula September ini.

Wakil tunggal negara  itu akan memulakan aksi saingan suku akhir pertama di tempat lawan pada 18 September sebelum beraksi di gelanggang sendiri untuk aksi timbal balik pada 25 September.

Pengurus pasukan Kelantan, Azman Ibrahim berkata, beraksi dalam saingan suku akhir AFC satu pengalaman berharga dan pendedahan kepada barisan pemain Kelantan.

"Bagi pasukan yang berkualiti dan hebat, soal beraksi di tempat lawan atau sebaliknya bukan menjadi ukuran kejayaan sesebuah pasukan.

"Namun, bagi Kelantan sudah tentu  kita menyasarkan keputusan seri dengan jaringan di tempat lawan untuk bekalan dalam saingan timbal balik di Kota Bharu," kata beliau yang ditemui pada Majlis Undian AFC di Bukit Jalil, Kuala Lumpur petang ini.

Selain Kelantan dan Arbil yang akan beraksi dalam saingan suku akhir, enam lagi pasukan akan turut mempamerkan kehebatan masing-masing.

Kelab dari Kuwait,  Kuwait SC bakal bertemu Al Wehdat (Jordan) manakala wakil Indonesia, Arema Indonesia berhadapan Al Ettifaq (Arab Saudi).

Wakil Thailand, Chomburi pula menjadi tuan rumah untuk  aksi pertama menentang kelab dari Syria, Al Shorta.

Saingan separuh akhir pertama dijadualkan pada 2 Oktober diikuti aksi timbal balik pada 23 Oktober dan final 3 November.