Wednesday, June 22, 2011

APA JADI DENGAN MELAYU KITA.. SELANGOR D.E.

PETALING JAYA:
Baru bermula... begini lah jadinya Melayu kita.. masa BN ada susah macam ini ke?


Pengagihan borang Bazar Ramadan 2011(MBPJ) yang pada awalnya berjalan lancar bertukar kecoh apabila menghasilkan angka giliran sendiri sebelum menghalau pemohon lain di Dewan D’ Klana, di sini, pagi semalam.
Lebih menyakitkan hati apabila mereka yang memiliki angka giliran sehingga 135 itu saja dibenarkan mendapatkan borang berkenaan sebelum menjualnya kembali kepada pemohon lain dengan harga dua kali ganda.
Situasi itu membuatkan orang ramai mulai bising kerana ada di antara mereka yang menunggu sejak jam 12.30 tengah malam semalam, dihalau kerana dikatakan tidak memiliki nombor giliran.
Pemohon, Sharifah Maznah Syed Mohd Al-Yahya, 60, berkata dia tiba seawal jam 4 pagi semalam untuk membeli borang terbabit, namun hampa apabila individu tidak dikenali yang mendakwa sebagai pegawai MBPJ menghalaunya kerana dikatakan tidak memiliki nombor giliran.
Namun katanya, dia terkejut sejurus pegawai MBPJ sebenar memaklumkan individu terbabit ulat nombor dan menegaskan pihaknya tidak menetapkan sistem nombor giliran.
“Ulat nombor terbabit mengagihkan nombor giliran kepada rakan dan saudara sendiri sehinggakan ada di antara ahli keluarga mereka mendapat sehingga tiga borang,” katanya.

Menurutnya, lebih dikesalkan apabila ada individu yang menawarkan penjualan satu borang berharga RM300 sedangkan mereka hanya perlu membayar RM5 untuk mendapatkan borang terbabit.
“Saya memohon pihak MBPJ menyiasat perkara itu kerana ramai yang tidak memperoleh borang berniaga,” katanya.
Timbalan Setiausaha MBPJ, Ahmad Mahayin Said, berkata pihaknya mengeluarkan borang berkenaan mengikut jumlah petak disediakan dan setiap borang diaudit Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

No comments: